• Novinky

            • Vyhodnotenie školského kola

            • Vo štvrtok 13.10.2022 sa žiaci z ôsmeho a deviateho ročníka rozhodli popasovať so slovenským jazykom. Ukázali svoje vedomosti v online vedomostnom teste, jazykové zručnosti v  ústnej časti, ktorá pozostávala z transformácie textu a tvorby rečníckeho prejavu na zadanú tému. Po potvrdení výsledkovej listiny organizátormi online testu môžeme vyhlásiť výsledky školského kola :  

              1. miesto: Matej B. z 9.B

              2.miesto: Eliška V. z 9.A

              3.miesto: Tomáš Š. z 9.B

              Víťazovi blahoželáme a prajeme veľa šťastia v okresnom kole!

            • Košický Zlatý Žobrák

            • 4.A a 5.A

              Dnešok sme si naozaj užili. Doobedu prebehlo hlasovanie o NAJ veselu tekvičku.  A keď sme už boli rozbehnuti v rozhodcovani, odbehli sme aj porotcovať na Košickeho Zlateho Žobraka - detske animaky do Komunitnej zahrady KVP pri vymenniku Wuppertska.

              Po hlasovani a maškrteni sme vyhlasili suťaž v hľadani SRDCA ZAHRADY a sladka odmena sa zbaštila v družine.

              Ďakujeme za pozvanie, drabkačom sa veľmi pačilo. 

            • Vyrezávanie tekvice - vyhodnotenie

            • V súťaži o najkrajšie vyrezávanú tekvicu dominovali jednoznačne dievčatá. Tu máme tie, ktoré dostali od vás najviac hlasov za svoj výtvor. Srdečne blahoželáme a ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili :) 

            • Veselá tekvička - hlasovanie

            • Dňa 26.10. od rana do obeda prebiehalo hlasovanie v našej školskej suťaži VESELA TEKVIČKA. Každá trieda sa úspešne zapojila do súťaže pod vedenim Katky Červenakovej. Odmenovanie a odovzdavanie cien deťom prebehne dnes o 11:40. 

            • Čiastočné zatmenie Slnka 2022 v Košiciach

            • V utorok 25. októbra 2022 sa Slnko, Mesiac a Zem dostanú na jednu priamku a na Zemi budeme môcť pozorovať zatmenie Slnka. Pokiaľ sa pozorovateľ nachádza mimo pás zatmenia, alebo tento pás nedosiahne na zemský povrch, čo je prípad zatmenia 25. októbra, zatmenie Slnka je len čiastočné.

              U nás bude viditeľné ako čiastočné. V Bratislave zakryje Mesiac 42 % slnečného disku, v Košiciach 48 % a v Humennom takmer 50 %.

              Kedy

              Zatmenie Slnka na Slovensku sa začne 25. októbra 2022 približne o 11. hodine a 15. minúteMaximálna fáza čiastočného zatmenia nastane v Košiciach o 12:26 hod.

              Ako môžem pozorovať Slnko

              Odporúčame použiť buď kvalitný filter, alebo priemet Slnka cez ďalekohľad na papier alebo špeciálne okuliare, ktoré ochránia Vaše oči pred poškodením.

              Pri priamom pozorovaní bez ochranného filtra si môžete poškodiť zrak.

              Aj na našej škole sa uskutoční pozorovanie zatmenia Slnka. Podmienkou je kvalitný filter a jasná obloha.

              Záujemcovia sa môžu prihlásiť ráno u pána učiteľa Henkricha.

            • Žiť energiou

            • Šiestaci sa v piatok dozvedeli veľa o neobnoviteľných zdrojoch energie, ale hlavne o tých obnoviteľných a ich využití nielen v domácnostiach, ale aj v rôznych hospodárskych odvetviach. dozvedeli sa, ktoré domáce spotrebiče sú najväčšími žrútmi energie. Diskutovali aj o tom, ako môžu doma znížiť spotrebu elektrickej energie a vody, a tým šetriť nielen domáci rozpočet, ale aj našu planétu. Za užitočné informácie ďakujeme pracovníčkam spoločnosti SIEA.

            • Hovorme deťom o zdravom jedle

            • Svetový deň výživy pripadá na 16. október. Pri tejto príležitosti sa v stredu 19. októbra konala beseda s ochutnavkou jedál, ktorej sa zúčastnila vedúca jedálne, pani zástupkyňa a pani vychovávateľka Guzaninová. 

            • Deň jablka

            • Dnes sme aj my na Drábke oslávili Deň jablka. Vedeli ste, že jablká neobsahujú žiaden tuk? Taktiež sú výbornými antioxidantmi. Obsahujú vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K. Podporujú trávenie a pomôžu vám aj vtedy, keď chcete schudnúť. Aj to boli dôvody, prečo sme im vzdali úctu a vychutnali si dobroty pripravené z tohto obľúbeného ovocia. Ďakujeme členom žiackeho parlamentu za skvelú organizáciu

            • Blahoželáme :)

            • Máme pre vás fantastickú správu. Včera v popoludňajších hodinách sa na našej škole uskutočnilo výberové konanie na funkciu riaditeľa ZŠ Drábova 3. Pani riaditeľka Ing. Mgr. Annamária Kmiťová obhájila svoj post a bola opätovne zvolená do funkcie riaditeľa našej Drábky. Pani riaditeľka tak vstupuje do svojho tretieho funkčného obdobia. My sa veľmi tešíme a vážime si, že jej profesionalita a ľudský prístup naďalej budú posúvať Drábku vpred.

            • Milión detí sa modlí ruženec (za jednotu a mier)

            • Myšlienka celosvetovo sa modliť ruženec vznikla v roku 2005 u prícestného obrazu Panny Márie v Caracase, hlavnom meste Venezuely. Počas toho, ako sa deti spoločne pred týmto obrazom modlili ruženec, ženy, ktoré boli v blízkosti, zažili prítomnosť Nebeskej Matky. Niektoré si spomenuli na slová pátra Pia: “Keď sa milión detí bude spolu modliť ruženec, svet sa zmení. ”Detská modlitba ruženca má veľkú silu vyprosiť mier a jednotu v našich rodinách, v našej krajine i vo svete. Svätý Ján Pavol II. napísal vo svojom apoštolskom liste o ruženci: “Ruženec je zo svoje podstaty modlitbou zameranou na pokoj, lebo je vlastne rozjímaním o Kristovi, Kniežati pokoja, ktorý je i náš pokoj. Ruženec je modlitbou pokoja aj prostredníctvom plodov lásky, ktoré prináša. Ako vytrvalá spoločná prosba, ktorá je v súlade s Kristovou výzvou, že sa treba stále modliť a neochabovať – nám dáva nádej, že aj dnes môžeme vyhrať taký ťažký boj, akým je boj za pokoj.” Aj na našej škole sme sa k tejto celosvetovej iniciatíve, ktorá je 18. októbra, pripojili.

            • Ďakovný list

            • V sobotu 15.10.2022 sa v CVC Domino uskutočnilo odovzdávanie Ďakovných listov za nezištnú pomoc pri núdzovom ubytovaní odídencov z Ukrajiny. Ďakovný list venovaný našej škole za nás prebrala pani riaditeľka. Všetci Drabkáči sa spoločne postarali o to, že odídenci mali dostatok jedla, oblečenia, školských pomôcok a všetko potrebné k základnému živobytiu. Touto cestou vám ešte raz všetkým ďakujeme. Sme hrdí, že na našej škole sú tak skvelí rodičia, žiaci a učitelia. Špeciálne poďakovanie patrí pani vychovávateľkám Renátke Zambovej, Janke Fritchovej a pani učiteľke Silvii Štefančíkovej, ktoré od začiatku neváhali a svojím odhodlaním inšpirovali všetkých nás :). 

            • Kurz korčulovania

            • Raz týždenne naši šikovní druháci vymenia lavice za korčule, rukavice, prilbu a zdokonaľujú svoje korčuliarske zručnosti. Kurz prebieha pod vedením kvalifikovaných trénerov z arény Sršnov. Druhý polrok tento krásny šport okúsia prváci :) 

            • Ponožkový október

            • Uplynulý týždeň sa na našej škole uskutočnila zbierka "Ponožkový október", ktorú sme realizovali pre Charity shop Košice - OZ S nami druhým. Vďaka úžasným Drabkáčom sme vyzbierali až 231 párov nových ponožiek. 

              Aj taká drobnosť, akou sú ponožky, vie veľmi pomôcť ľudom a rodinám v núdzi a zahriať nie len nohy, ale aj srdce Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli a samozrejme aj pani vychovávateľke Renáta Zambová za skvelú organizáciu